פנייה לראש הראשות לניירות ערך – דרוש דיווח מיידי על כל מקרה מוות באתרי בנייה!

1111

חובת הדיווח חלה על כל מקרה מוות או פציעה קשה באתרי הבנייה של חברות ציבוריות – חובה עליהם להגיש דוח מיידי לרשות לניירות ערך ולמשקיעים

 

בפניה שהוציא היום (רביעי, 3.2.2016) ליעד אורתר, מנהל המכון לאחריות תאגידית לפרופ' שמואל האוזר, יו"ר הרשות לניירות ערך, נטען כי כל מקרה של מוות או פציעה קשה היא אירוע מהותי ולכן חלה עליו חובת דיווח לרגולטור ולציבור המשקיעים

עובדה עצובה היא כי עשרות עובדים נהרגים מדי שנה באתרי הבנייה בישראל ורבים עוד יותר נפצעים פצעים קשים ביותר. זהו סממן של מחדל ארוך וקשה. מניין ההרוגים לחודש ינואר 2016 עמד על  6 מקרי מוות מיותרים. אם חודש זה משקף ממוצע (וזאת ימים יגידו), אזי הצפי לכל שנת 2016 יעמוד על 72 איש. עפ"י נתוני משרד הכלכלה, בשנת 2015 עמד הנתון על 34. הקמתה של הקואליציה למאבק בתאונות בניין לפני כשלושה חודשים, האוספת ומפרסמת מידע בנושא ופועלת בו ציבורית, הביא להצפת נתונים קשים אלה ולחשיפת המחדל הנוראי, המדינתי, התאגידי והציבורי, בהגנה על בטיחות העובדים באתרי הבניין.

ביום רביעי ה 27 לינואר 2016 נהרג קאסם אבו ראס ז"ל באתר העבודות של התחדשות קניון חורב בחיפה. קאסם היה בן 34 תושב הכפר עילוט ואבא לשלושה. חברת רום גבס קירוי וחיפוי (1997) בע"מ היא החברה האחראית לביצוע העבודות באתר. חברה זו היא חברת בת של א. דורי, שהיא חברה אשר 14% ממניותיה נסחרות בבורסה. האתר עצמו בבעלות של החברה היזמית גזית גלוב שכ 42.5% ממניותיה מוחזקות ע"י הציבור.

קאסם נפל אל מותו בתוך פיר פתוח של מעלית. איננו יודעים מה בדיוק היו הנסיבות, אך תאונה כזאת מעלה חשד כבד לרשלנות טראגית. עוד אין אנו יודעים מי היה המעסיק הישיר של קאסם. האם הייתה זו חברת רום גבס המבצעת את העבודות באתר עצמו או שהועסק על ידי קבלן משנה שלה. בכל מקרה, ברור הוא שגם אם לא היו חברות אלו המעסיקות הישירות של קאסם, עדיין הן נושאות את האחריות הכוללת לנעשה במתחמי הבנייה שבניהולן. מצופה מחברה שכזו לא לעבור על כך לסדר היום ולכל הפחות לדווח על כך למנהליה ולבעלי המניות שלה באמצעות מנגנון הדיווח הבורסאי. דיווח שכזה לא הופיע על מסכי הסוחרים ואנליסטים.

בפנייתו כתב אורתר: "אין ספק שהמערך הרגולטורי האמון על הבטיחות באתרי הבנייה בישראל (כ 13,000 במספר המדווחים המצוי רובו ככולו במשרד הכלכלה, נתון במצב של חוסר אונות מוחלט לטפל בבעיה.לצד זאת,  מאחר שהאחראים למרבית אתרי הבנייה הגדולים הם תאגידים גדולים הנסחרים בבורסה,  גם לרשות לניירות ערך אחריות להפעיל את יכולות הפיקוח שבידה ולקחת חלק במאמץ להגברת הבטיחות של העובדים באתרי הבניה. זאת באפשרותה לעשות על ידי דרישה להגשת דיווחים מיידיים של חברות נסחרות בבורסה על מקרי מוות או פציעה קשה באתריהם."

סעיף 30א (דו"ח מיידי לפי דרישת הרשות (תיקונים: התש"ם, התשס"ג (מס' 2) ) בחוק ניירות ערך (דו"חות תקופתיים ומיידיים), התש"ל-1970 קובע כי:"הגיע לידיעת הרשות מידע על אירוע שאינו מפורט בפרק זה, אשר הרשות סבורה כי ידיעה אודותיו חשובה למשקיע סביר השוקל קניה או מכירה של ניירות ערך של התאגיד, רשאית הרשות לדרוש מהתאגיד כי יגיש לרשות דו"ח מיידי על האירוע האמור, תוך תקופה שדרשה הרשות."

לעניות דעתנו מקרה מוות ופציעה קשה נופלים תחת ההגדרה של "ידיעה חשובה למשקיע הסביר" ומחייבים את הרשות לניירות ערך לדרוש דו"ח מיידי מחברות הנדל"ן אשר באתריהן התרחשו התאונות, ובמקביל על החברות להודיע על כך מיידית למשקיעים ובעלי העניין באמצעות מנגנון ההודעות של הבורסה לניירות ערך.

לכשתגיע תגובת הרשות, נעדכן. 

אודות המכון לאחריות תאגידית – www.csri.org.il

המכון לאחריות תאגידית הוקם בסוף שנת 2011 והוא פועל במרכז האקדמי למשפט ולעסקים. המכון הינו יחיד מסוגו בישראל, הוא גוף עצמאי ובלתי-תלוי ששם לעצמו למטרה לקדם ולבצר את ההגנה על האינטרס הציבורי במכלול השאלות הנוגעות לאחריותם החברתית-סביבתית של תאגידים עסקיים בישראל.

אודות הקואליציה למאבק בתאונות הבנייה

הקואליציה למאבק בתאונות בניין היא התארגנות של הארגונים קו לעובד, ארגון העובדים מען, רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח בישראל, המכון לאחריות תאגידית, משפטנים/ות ופעילים/ת. הקואליציה מקדמת את המאבק בתאונות הבניין, ההורגות עשרות ופוצעות אלפי עובדים בשנה, על רקע כשל רב מערכתי מקיף בקידום הבטיחות בענף הבניין, באכיפה ובענישה על הפרת נוהלי בטיחות, ובפיצוי עובדים שנפגעו.  המשפטנית הדס תגרי יזמה את הקמת הקואליציה ומרכזת את עבודתה.

הקואליציה למאבק בתאונות בניין בפייסבוק  https://www.facebook.com/groups/1055757771123923/