אחריות תאגידית בעידן של הזדקנות האוכלוסייהמטרת פרויקט מחקרי זה היא לבחון, לזהות ולהציג את האחריות החברתית של תאגידים בעידן בו האוכלוסייה האנושית הולכת ומזדקנתאוכלוסיית בני האדם בעולם הולכת ומזדקנת מדי יום ביומו. מכיוון ששירותי הבריאות הולכים ומשתפרים וקהילות מפתחות את התשתית החברתית והכלכלית שלהן, תמותת תינוקות יורדת באופן דרסטי, האוכלוסייה נעשית בריאה יותר ותוחלת החיים גדלה באופן דרמטי. לפי ארגון הבריאות העולמי מספר בני האדם שגילם יהיה 60 שנה ומעלה יעלה מ 900 מיליון ב 2015 לשני מיליארד ב 2050. באופן יחסי, חלקם של הזקנים באוכלוסייה יעלה מ 12% בתקופה זו ליותר מחמישית בעוד פחות מחמישים שנה.
אחריות חברתית של תאגידים (להלן: "אחריות תאגידית") היא מונח אשר נעשה בו שימוש על מנת לתאר את המאמצים הכלכליים, החברתיים והסביבתיים המבוצעים ע"י ישויות עסקיות, עפ"י רוב אלו הם תאגידים הרשומים בישראל כחברות בע"מ. מאמצים אלו כוללים פעילויות שונות כגון עירוב ודיאלוג עם מחזיקי עניין, יחסי ציבור, שתדלנות פוליטית, הפחתת סיכונים, מעורבות קהילתית, תרומה, וכו'. אחד מעמודי התווך של גישת האחריות התאגידית היא הדרישה לשקיפות ודיווח מידע לא פיננסי (חברתי, סביבתי וביחס לממשל התאגידי). חשיפת המידע בסוגיות אלו הוזנח לאורך שנים רבות בוודאי כאשר בוחנים זאת ביחס לדיווח הפיננסי והחשבונאי הנהוג זה עשרות בשנים. דרישת דיווח זו נדרשת על מנת להפוך את התאגידים לבעליו אחריותיות אודות השפעתם החברתית והסביבתית.
מטרת מחקר זה היא לבחון את מערכת היחסים המורכבת שבין שני מהלכים חברתיים רבי עוצמה אלו: הזדקנות האוכלוסייה ואחריות תאגידית. הראשון הינו תופעה חברתית דמוגרפית עולמית בעלת השלכות עצמות על קהילות, מדינות וכלכלות. ואילו המהלך השני מקשר בין המגזר העסקי שהוא לב ליבו של השיטה הקפיטליסטית הנהוגה היום במרבית מדינות העולם, לבין האתגרים, תחומי האחריות והציפיות החברתיות והסביבתיות.
באופן מפורט יותר, המחקר יתמקד בבחינה מסודרת של שאלות כגון כיצד והאם שינה כלל אחריות חברתית של תאגידים לאוכלוסייה המזדקנת, כיצד תופעה זו באה לידי ביטוי בגישות יישומיות לאחריות תאגידית והנחיות עולמיות מקובלות כגון הנחיות ה OECD לתאגידים רב לאומיים, מסגרת הגלובל קומפקט ועוד. עוד יישאל במחקר כיצד הדבר בא לידי ביטוי בתוצרים דיווחיים של תאגידים ובהנחיות הדיווח הקיימות.
אנו מקווים כי פרשנות רב תחומית זו תרחיב את הבנתנו אודות המבנה החברתי של כל אחד מהם הן בנפרד והן באופן סינרגטי.
נשמח להצעות לשיתוף פעולה מטרתנו בפרויקט מחקרי יישומי זה היא לא רק לקיים מחקר אקדמי איכותי ולפרסם את ממצאיו בכתבי עת מובילים, אלא גם לפרוש רשת של שיתופי פעולה עם ארגונים, תאגידים ורשויות המתעניינות בתחום כמונו. אנו נשמח להתאים ולחדד את כיווני המחקר לאור ההיענות לקריאה זו. שיתופי פעולה אלו מטרתן הוא להעלות את הסוגיות האמורות לסדר היום הציבורי ובכך נוכל לתרום את תרומתנו לקידומן החשוב. על מנת להשיג את כל האמור, אנו מחפשים מוסדות מחקר, תאגידים וארגונים אחרים המוכנים לתמוך בנו ולתרום להעמקת המחקר בתחומי הזדקנות האוכלוסייה ואחריות תאגידית.
חוקר ראשי וראש הפרויקט: ליעד אורתר liad.ortar@gmail.com
מנחים אקדמיים: פרופ' ישראל (איסי) דורון, ראש המרכז לחקר ולימוד הזיקנה, החוג לגרונטולוגיה באוניברסיטת חיפה וד"ר יותם לוריא, ראש המחלקה לניהול בפקולטה למנהל עסקים ע"ש גילפורד גלייזר באוני' בן גוריון בנגב.
(קישור לקורות חיים החוקר הראשי ומידע אודות המנחים מצוי בעמוד הפרויקט באנגלית)
|